בקרות כניסה ושעוני נוכחות – כלי להעסקה הוגנת עבור עובדים ומעסיקים. בקרות כניסה לעובדים למקומות עבודה, בין אם הם עובדים מרחוק או מגיעים למקום עבודה מוגדר, הינן אחת הסוגיות הרגישות והנפיצות ביותר ביחסי עובדים ומעבידים. בין הזכות לפרטיות של העובד, ובין הרצון למדוד באופן הוגן ואובייקטיבי את שעות העבודה עבורן מגיעות לעובדים שכר – נמצאת הטכנולוגיה, המקדמת ומשתכללת, עד כדי מתן פתרונות יצירתיים הן לעובדים מן הבית והן לעובדים במקומות העבודה
יחסי עובדים ומעסיקים הינם תמיד מקור למתח. בין הרצון הלגיטימי של העובד לקבל כמה שיותר שכר עבור הזמן שהוא משקיע בעבודתו, לרצון העסקי הבריא של המעסיק לצמצם כמה שפחות על מנת להרוויח יותר, המתח הזה מובנה ומובן מאליו.
אחת הסוגיות הרגישות ביותר בהקשר זה הינה מדידת שעות העבודה, או נכון יותר – שעות הנוכחות של העובדים בעבודתם. יש כמובן הבדל בין נוכחות לבין עבודה, כאשר נוכחות כוללת גם הפסקות לארוחות, שירותים והפסקות יזומות למנוחה קצרה במהלך יום העבודה.
הפסקות אלו הינן גם חלק ממוקדי המחלוקות בין עובדים למעסיקים, באשר לתשלום עבור הזמן הזה, שכביכול לא מושקע בפרודוקטיביות של העובדים. כמובן, ישנן מגבלות החוק המקנות לעובדים תשלום מסויים עבור חלק מזמני הפסקות אלו, אולם ישנו גם אתגר למדוד את הסך הכולל של זמני הפסקות אלו ביום או בחודש העבודה.
ואם לא די באתגרים אלו, גם העובדה כי משבר הקורונה בתחילת העשור השלישי של המאה ה-21 הרחיב מאוד את השימוש של מודל העבודה מרחוק והעבודה מהבית, יצר פער ביכולת לבצע בקרות כניסה לעובדים ובאפשרות למדוד שעות נוכחות ושעות עבודה, אשר לא התקיים במקומות עבודה מסורתיים לפני כן, בהם השתמשו בכרטיסי נוכחות ושעוני נוכחות פיסיים בעת הכניסה והיציאה של עובדים אליהם ומהם.
בקרות כניסה לעובדים בעידן הדיגיטלי
הכלי החשוב והוותיק ביותר לביצוע בקרות כניסה לעובדים הינו כמובן שעון נוכחות לעובדים. כאמור, שעוני נוכחות לעובדים נמצאים כבר עשרות שנים בסביבה תעשייתית ועסקית, כאשר בדרך כלל השימוש בהם היה פשוט בנקודות הכניסה והיציאה ממקומות העבודה, כאשר העובדים השונים היו "מחתימים כרטיס" פיסי באופן ידני או אלקטרוני.
שעון נוכחות לעובדים, בצורתו הפשוטה ביותר, היה מתקן המותקן בכניסה למקום העבודה, ועובדים היו מצהירים על כניסתם או יציאתם מהמקום על ידי חתימה, ניקוב, העברה של כרטיס חכם וכד', ובכך היו נמדדות שעות הנוכחות הכוללות שלהם בכל יום עבודה.
כמובן שבצורה זו, שעון נוכחות לעובדים מדד זמן נוכחות כוללני, ללא יכולת למדוד הפסקות בעבודה, או לסנכרן עם מערכות אחרות המודדות ביצועים ופרודוקטיביות. מערכות אלו מדדו רק את הנוכחות הפיסית של העובד במקום.
בעידן הדיגיטלי, האופי והיכולות של שעוני נוכחות השתנו, עם קישוריות למערכות אחרות ועם יכולות למדוד זמני עבודה ולא רק זמני נוכחות.
בקרותך כניסה לעובדים עם שעון נוכחות סלולרי
שעון נוכחות סלולרי הינו היכולת למדוד כניסה ויציאה למקום עבודה, או לזמני עבודה, בדרך שאינה מבוססת מקום גיאוגרפי או פיסי, אלא על תקשורת סלולרית ניידת. יש בכל ניצול של הטכנולוגיה הסלולרית הניידת הזמינה בכל מקום, והאינטרנט הסלולרי הנגיש כמעט בכל מקום בישראל.
בצורתו הפשוטה ביותר, שעון נוכחות סלולרי הינו אפליקציה הנמצאת על הטלפון החכם של העובדים, המתממשקת עם מחשב הנוכחות של מקום העבודה. העובד יכול להקיש את תחילת זמני עבודתו גם אם אינו נוכח פיסית במקום העבודה, ולהקיש החוצה את זמני היציאה שלו מזמני העבודה שלו.
בצורה מתקדמת יותר, יכול שעון נוכחות סלולרי לאכן את המיקום של הטלפון המחובר למערכת, ולמדוד נוכחות פיסית במקום מוגדר, לרבות זמני כניסה ויציאה, קצת בדומה למערכות המתריעות על כניסה ויציאה ממגרשי חניה אל הטלפון הנייד של משתמשי אפליקציות תשלום במגרשי חניה.
יש בכך כמובן המשך לוויכוח הסוער המתנהל בשנים האחרונות אודות הפרטיות בעידן הסלולר, בו "האח הגדול" צופה, מאזין ועוקב אחרי כולנו באמצעות המכשירים הניידים שלנו. העובדה כי ישנם מקומות עבודה המעניקים "בחינם" מכשירי סלולר לעובדים, אולם מסוגלים לעקוב אחר השימוש ואחר הנוכחות של העובד בכל מקום, מטרידה רבים מצד אחד, ומייעלת מאוד את המעקב אחר נוכחות בעבודה מצד שני.
תוכן ממומן: איך לפרוץ מנעול בכוחות עצמנו וללא נזקים? | מנעולים חכמים | יתרונות וחסרונות בהתקנת אינטרקום לעסק
בקרות כניסה לעובדים ממוחשבות
דרך אחרת לביצוע בקרות כניסה לעובדים היא באמצעות בקרת כניסה ממוחשבת. זוהי גם בקרת כניסה שאינה בהכרח מבוססת על נוכחות פיסית במקום העבודה, והיא תוצר נוסף של הנוהג המתרחב והולך של מודל העבודה מרחוק.
הרעיון המרכזי של בקרת כניסה ממוחשבת היא שימוש בקישוריות מחשבים על מנת ליצור כניסה ממוחשבת של עובדים למתחם זמני העבודה, ואפילו לחשבונות העבודה הממוחשבים והמתועדים על גבי האינטרנט, של העובדים.
יש בכך יתרון של ביטול הצורך לעבוד במקומות עבודה מוגדרים, עידוד העבודה מרחוק ואף לעשות עבודה מהבית. מצד שני, נדרשת משמעת עצמית ואמינות גבוהה מן העובדים על מנת שיתעדו באופן מדוייק את זמני כניסתם ויציאתם מן המערכות הממוחשבות המתעדות מרחוק את עבודתם.
ישנן כמובן מערכות עזר המאפשרות למדוד לא רק את זמני כניסתם של עובדים למערכות של בקרת כניסה ממוחשבת, אלא גם את הספקי עבודתם ותוצרי עבודתם. מודלים משוכללים של שכר עבור זמן והספק מתחילים להתפתח על בסיס היכולות הללו, במטרה לתגמל לא רק עבור נוכחות אלא עבור הישגים ועמידה ביעדים מתועדים במערכות כאלו.
בקרות כניסה לעובדים בבית ובמשרד
ככל שמודל העבודה מרחוק והעבודה מהבית יצמחו ויתרחבו, כך יגדל הצורך במערכות של בקרת כניסה לבית כחלק מהעולם המקצועי של ההווה והעתיד. מעסיקים יצטרכו לתת את הדעת ולהשקיע משאבים בפיתוח והצבה של מערכות בקרת כניסה גם בבתיהם של העובדים, על מנת להשלים את סביבת העבודה המקצועית שלהם גם מביתם.
במקביל, הפיתוח של מערכות חדשניות של בקרת כניסה למשרד לא נפסק. בעולם שבו המושג "משרד" מתפתח גם אל עבר מרחבי עבודה מושכרים על בסיס שעות בודדות, נדרשת הרחבה של אפשרות בקרות כניסה לעובדים במשרד הנודד עמם בכל מיני מקומות, ולא רק במטה המרכזי הפיסי של המעסיק.